dinsdag 19 oktober 2010

Berliner Schokolade - nur für Erwachsene!

Achter mijn hypermoderne typemachine luister ik vaak naar Radio 1. Nee, niet deze, maar de Berlijnse versie. Die geen nieuwszender is, maar een ideale mix tussen goede (onbekende) muziek, achtergronden (politiek en cultuur), humor en verstrooiing.

Voor dat laatste schakelen ze regelmatig deskundigen in. Zo is er iemand die achternamen analyseert en vertelt waar ze zijn ontstaan. Er is iemand voor boeken, iemand voor de films, en zelfs iemand voor smaak.

Bernhard Moser heet de Geschmacksexperte van Radio 1. En die gaf net een heerlijk klinkend recept door voor hete chocola. Geen poeder kopen, ook geen duurdere, maar gewoon lekkere chocola, volle melk en room in huis halen.

Ik geef het zojuist gehoorde ongebreideld aan jullie door.

- Melk en room mengen en verwarmen (helft/helft, samen 1 liter)
- één tot anderhalve reep pure chocola (70% tot 80% kakao) erbij en laten smelten
- beetje roeren met een garde en dan honing of suiker erbij
- op het laatst even pureren

(En dan mag er nog van alles in trouwens: een rode peper meekoken, er weer uit halen, maar één klein stukje meepureren. Kardemom, rozemarijn of munt. Of zelfs basilicum.
En te drinken in een combi met een nog warm stuk chocoladetaart en een glas port! Mmmmmmmhhhh..... Mocht je er trouwens echt een Berlijnse hete chocola van willen maken, moet je kiezen voor Rausch of even langshollen bij Fassbender&Rausch am Gendarmenmarkt)

Als ik niet zo moest werken, ging ik nu meteen boodschappen doen.

5 opmerkingen:

  1. Nienke B.5:46 p.m.

    Pfff... klinkt heerlijk. Maar hoeveel calorieën zouden daar inzitten?? Dat kun je net zo goed meteen aan je kont smeren ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee hoor! Dat is veel minder lekker namelijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dr. Klaus Schlupp12:40 p.m.

    So etwas haben wir hier in Aachen auch, allerdings nicht ganz zum Selbermachen. Ein Belgier (wer käme dafür auch sonst in Frage?) hat hier eine Chocolaterie aufgemacht, in der man u. a. Würfel der verschiedendsten Schokoladensorten erwerben kann. Dazu gibt es ein Glas heiße mich, in der man den Würfel schmelzen lassen kann. Schwarze, weiße Schokolade mit Chili, Kardamon, Vanille und was weiß ich noch allem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dr. Klaus Schlupp12:41 p.m.

    Ik bedoelde Heiße MILCH

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Damn, zo begint de week lekker. Je hebt gelijk: als ik niet zou moeten werken...

    BeantwoordenVerwijderen